16 Şubat 2012 Perşembe

Root Nedir ? Ne İşe Yarar ?



 

Root linux işletim sisteminde "tam yetkili" olmaktır. Yani windowstaki Adminstrator yetkisinin tam karşılığıdır. Androidde linux tabanlı bir mobil işletim sistemi olduğu için root kavramı android literatüründe sıkça kullanılmaktadır. Cep telefonu üreticileri kendi çıkarları doğrultusunda kullanıcıya yazılımda tam yetki vermek istemezler. Bu aslında ticari açıdan doğru bir uygulamadır çünkü her telefon alanın sistem üzerinde tam yetkiye sahip olması başlı başına bir sorun oluşturacaktır. Şöyleki tüm kullanıcılar bilinçli bir kitleden oluşmaz. Nasıl ki çamaşır makinelerine kedi atıp makineyi bozan insanlar mevcutsa aynı olay telefonlarda da farklı şekillerde gelişir ve akla hayale gelmeyecek şekillerde telefonlar mefta olur :) Ben her zaman "root" yetkisini ehliyete benzetiyorum. İyi bir sürüş bilgisi, pratiği olmayan kişi ehliyet aldığında nasıl ki bir trafik canavarı doğuyorsa yeterli pratiği olmayan ve bilgisiz bir kullanıcı root yetkisi aldığında bir android canavarı doğuyor :D.

[b]Root Yetkisi Almak Şart mıdır?[/b]
Kesinlikle böyle böyle bir şart yoktur. Root yetkisiz olarakta telefonunuzu günlük hayatta kullanabilirsiniz.
[b]
Root Yetkisi Bana Ne Katar?[/b]
-Telefonda yazılımsal değişiklik yapma olanağı sağlar.
-Farklı romlar yükleyerek telefonunuzu farklılaştırmanızı sağlar.
-Bazı root isteyen uygulamaları telefonda kullanabilmenizi sağlar
-Telefon hafızanızı farklı romlar yükleyerek artırmanızı sağlar.
-Kullandığınız telefona tam hakimiyet sağlarsınız ve araştırdıkça android hakkında bilgilenirsiniz.

[b]Root Yetkisi Zararlı mıdır?[/b]
-Yerine göre bilinçsiz kullanılırsa evet zararlıdır. Telefonda kalıcı hasarlar bırakılabilir bu yetkinin bilinçsiz kullanılması sonucunda.
-Teknik servisler ve üretisi firmalar tarafından telefonunuz garanti dışı olarak görülebilir. Fakat bu her servis için geçerli değildir. Bazı servislerde root garanti dışı bırakmıyor telefonu.

[b]Son Söz: [/b]Eğer okumaya, araştırmaya, yeni şeyler keşfetmeye ve öğrenmeye açık bir insan iseniz kesinlikle telefonunuzu root edin.
Eğer sadece telefon kullanmak istiyorsanız ve yukardaki özellikler mevcut değilse roottan uzak durun ve telefonu olduğu gibi kullanın.

Bu Rehber bir "android"Forumun.Com yapımıdır. Site adresimiz verilmeden alıntı olarak kesinlikle kullanılamaz.
[/b]

Unknown

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation.

0 yorum:

Yorum Gönder

 

Copyright @ 2013 Android Uygulama Türkiye.YASAL UYARI: Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan yer sağlayıcı olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu nedenle, sitemiz uyar ve kaldır prensibini benimsemiştir.Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, altuntech@gmail.com adresinden bize ulaşabilirler. Şikayet üzerine ihlal olduğu düşünülen içerikler incelenip sitemizden kaldırılacaktır.Altuntech

Tema için teşekkürler Templateism | MyBloggerLab