20 Eylül 2012 Perşembe

İnceleme - Samsung Galaxy Note 10.1


Android platformu her ne kadar akıllı telefon pazarında açık ara lider durumda olsa da tablet noktasında aynı başarıyı gösterebilmiş değil. Yakın zamanda bu alanda Asus, Acer, Huawei ve Lenova iddialı modeller ortaya koymuştu. Bunların yanında Google-Asus işbirliği ortaya çıkan Nexus 7 son dönemde dikkat çeken tablet olmuştu.
Samsung Galaxy Note 10.1 daha önce Dünya Mobil Kongresi’nde kendisini göstermişti. Fakat donanım noktasında kullanıcılardan büyük tepki alan tabletin pazara sunulması ertelendi. Samsung, tablet pazarında iPad ile mücadele etmek bunun yanında Android’i daha iddialı duruma getirmek için Galaxy Note 10.1’in teknik donanımını daha ileri seviyeye götürdü.
Galaxy Note 10.1 geçtiğimiz ayın ortalarında Amerika’da düzenlenen bir etkinlikle ile resmiyet kazandı. Dört çekirdekli Exynos 4412 işlemci, 2GB RAM, sunduğu yazılım desteği ve Stylus kalemi ile dikkat çeken bir tablet.
Temel Özellikler
- 10.1inç boyutunda 1280 x 800p çözünürlüğünde PLS TFT kapasitif dokunmatik ekran
- 1.4 GHz hızında dört çekirdekli Cortex-A9 işlemci, Mali-400MP GPU, Exynos 4 Quad çipset ve 2GB RAM
- TouchWiz UX arayüz ile Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich
- İyi tasarlanmış özellikleri ile Stylus S-pen kalem
- Boyutlandırılabilir Pop-up uygulaması ve çoklu ekranlarda işlem yapabilme
- Quad-band GPRS/EDGE ve quad-band 3G, HSPA bağlantısı (HSDPA, 21 Mbps; HSUPA, 5.76 Mbps), Sesli aramalar
- 16/32/64GB dahili bellek seçenekleri ve microSD kart desteği
- 5 MP otofokus kamera, 2592х1944p çözünürlük ve görüntülü aramalar için 1.9mp ön kamera
- 720p HD kalitesinde @30fps video kaydı
- Ön bölümde monte edilen hoparlörler
- Wi-Fi 802.11 a / b / g / n Wi-Fi Direct, dual-band, Wi-Fi hotspot, Stereo Bluetooth v3.0
- HDMI TV çıkışı (adaptör gerekir), USB host (adaptör gerekir)
- Standart 3,5 mm kulaklık girişi
- Adobe Photoshop Touch and Adobe Ideas ve Polaris Ofis editörü önceden yüklü
- A-GPS desteği, dijital pusula
- 1080p DivX / XviD / altyazı ile mkv video desteği
- Accelerometer ve yakınlık sensörü, üç eksenli jiroskop sensörü
- 7000 mAh gücünde Li-Po pil
262 x 180 x 8.9mm boyutları ve 600g ağırlığı ile Galaxy Note 10.1 ince ve hafif bir tasarım sunmakta. Hafifliğin en önemli sebebi daha önce yine Galaxy serisi akıllı telefonlarda karşımıza çıkan plastik kasa kullanımı. Teknik detayları kısaca belirttikten sonra şimdi dikkat çeken noktaları detaylı olarak inceleyelim.
Tasarım ve Malzeme Kalitesi
Galaxy Note 10.1 tasarım anlamında Galaxy Tab 2 ile büyük benzerlik göstermekte. İşlemci noktasında daha iyi seviyede olsa da tasarım anlamında önemli bir farklılık gözümüze çarpmıyor. Metal çerçeve ve yatay konumda her iki yöne konumlandırılan hoparlörler ön bölümde dikkat çekiyor. Metal çerçeve arka bölümde kamera ve Led flaşı kapsayacak şekilde tasarlanmış. Bunun yanında tablet şık tasarımı ile göz dolduruyor. Galaxy serisinde daha öncede kullanılan plastik kasa sağlamlık noktasında daha önce bir çok testte başarı göstermişti.
Yine ön bölümde 10.1 inç boyutunda 1280 x 800p çözünürlüğünde (inç başına 149ppi) PLS LCD ekran mevcut. Ekran çözünürlüğü ve sunduğu görüntü deneyimi yeterli görünse de daha yüksek çözünürlüğe sahip Acer Iconia Tab A700, iPad 3 ve ASUS Transformer Prime TF700T’nin gerisinde kalmakta.
Farklı oranlarda iki parlaklık seviyesi, siyah-beyaz kalitesi ve kontrast oranı için oluşturulan tabloda çeşitli tabletlerle karşılaştırılmış.
Tabletin ön bölüm üst kısmında sensörler ve ön kamera yer almakta. Tablet hoparlör ya da kulaklık modunda sesli aramalar yapabilmekte. Yatay olarak üst kısımda SIM yuvası, microSD yuvası ve 3.5mm kulaklık girişi bulunmakta. Ayrıca kulaklık girişinin yanında Güç/Kilitle tuşu yer almakta. Arka sağ bölümde yine Galaxy Note’da olduğu gibi S-Pen kalem yuvası bulunmakta. Tabletin sağ kısmında ise ses açıp-kapama butonları yer almakta. Alt bölümde ise mikrofon ve şarj için 30-pin konektör bulunmakta. Televizyon ve bilgisayar bağlantıları için özel bir kabloya ihtiyacınız olacaktır.
Yeniden Tasarlanan S-Pen Kalem
Tabletin isminde yer alan Note kısmı zaten kalemin var olmasından kaynaklanmaktadır. Galaxy Note’da yer alan kalem tamamen yeniden tasarlandı. En büyük farkı kalem tutuşunun daha rahat olması, yuvarlatılmış yumuşak köşeleri ve arttırılan hassasiyet. Beyaz ve yumuşak ucu dilediğiniz kadar bastırsanız bile ekrana zarar vermeyecek şekilde tasarlanmış. S-Pen kalemin basınç hassasiyete Galaxy Note’a göre 4 kat arttırılmış durumda. Galaxy Note’a 256 kademe olarak belirlenen basınç seviyesi Galaxy Note 10.1’de 1024 kademe olarak karşımıza çıkıyor.
Çizim ve not alma konusunda sağlanan rahatlık kullanıcılar açısından kolaylık sağlamakta. Resim çizmek, çeşitli notlar tutmak ve çizimler gerçekleştirmek oldukça eğlenceli bir hal almış durumda. Bir deftere ya da resim kağıdına dokunuş kadar hassas bir deneyim sunan S-Pen kalem tablette en önemli farklardan biri olarak kendini göstermekte.
Crayon fizik, Adobe ® Photoshop ® dokunuş ve Polaris Ofis ve bazı özel uygulamalar tablette ön yüklü olarak gelmekte. S-Pen kalem hassasiyeti ile bu uygulamalar üzerinde çalışmalar yapmak oldukça eğlenceli. Çalışmalar esnasında istenmeyen dokunuşları engellemek için avuç içi-el dokunuşu ret desteği mevcut. Böylelikle el ya da avuç içi ile istenmeyen dokunuşlarda dokunmatik sensör harekete geçmeyecektir.

Kullanıcı Arayüzü
Samsung Galaxy Note 10.1, Android 4.0.4 ve TouchWiz UI arayüzü ile çalışmakta. Önceki Touchwiz arayüzüne nazaran yararlı kısa yolların yer aldığını görüyoruz. Ice Cream Sandwich arayüzü zaten tanıdık bir arayüz ve TouchWiz ile çeşitli değişikliklere uğramıştır. Arayüz içinde gezinmemizi sağlayan tuşlar ve ana ekrana dönüş butonu sol alt bölümde yer alırken saat, batarya, şebeke ve diğer uyarılar ise ekranın sağ alt bölümünde yer almakta. Yine Android’in temel özelliklerinden biri olan widget’lar ile arayüzü çeşitlendirebiliriz bunun yanında kullanmadığımız uygulamaları gizleyebiliyoruz.
S Memo, S Note, S Planner, Social Hub, Music hub, Pulse reader, AllShare, Polaris Office, Video player, Video maker, My files, The Photoshop Touch ve Adobe Ideas arayüz içerisinde yer alan ve önceden yüklü olan zangin bir yazılı paketine sahip. Arayüzde karşımıza çıkan önemli bir yenilikte aynı anda birden fazla uygulamanın çalışmasına olanak sağlayan Multiscreen desteği. Özellik sayesinde aynı anda çalışan farklı uygulamaların ekran boyutlarını küçülterek eş zamanlı kullanma imkanı sunuyor. Yani tablette çizim yaparken ya da web gezintisi esnasında video izleme imkanına da sahibiz ya da izlediğimiz videoyla ilgili notları yazarak anında kaydedebiliyoruz.
İşlemci Performansı
Galaxy Note 10.1’de tıpkı Galaxy S3’te olduğu gibi 32nm mimarisi üzerine inşa edilen dört çekirdekli Exynos 4412 işlemci kullanılmakta. Performans testlerinde oldukça iyi sonuçlar elde eden bu işlemciye 2GB RAM ve Mali 400 grafik birimi eşlik etmekte. Hali hazırda Andorid 4.0.4 ile çalışan Galaxy Note 10.1, IFA 2012 etkinliğinde kısa süre içerisinde Jelly Bean güncellemesi alacağı belirtildi. Android’in yeni sürümü ile kullanıcı arabirimi daha hızlı, seri ve stabil bir hal alacak. Bunlara ek olarak performans noktasında da artış olacaktır diyebiliriz. Çeşitli test sonuçları aşağıda listelenmektedir.

Benchmark Pi (Düşük olan daha iyi)

Linpack (Yüksek olan daha iyi)

NenaMark 2 (Yüksek olan daha iyi)

SunSpider (Düşük olan daha iyi)

BrowserMark (Yüksek olan daha iyi)

Verimli Rehber
Samsung Galaxy Note 10.1 kullanıcılarına kolaylık sağlayan oldukça yenilikçi bir rehber sunmakta. Rehber ekranda iki bölüm şeklinde görünmekte. Yatay durumda sol bölümde rehber listesi sıralanırken, sağ bölümde ise kişiye ait çeşitli iletişim bilgileri yer almakta. Rehberin bir parçası olan Gruplar, Sık kullanılanlar, rehber ve kişiler sekmesi yine burada karşımıza çıkmakta. Bu sekmelerin hemen sağ bölümünde ise yine çeşitli sekmeler karşımıza çıkmakta. Bu sekmeler ile rehberde çeşitli düzenlemeler rahatlıkla yapılmakta.
Sesli-Görüntülü Arama ve Mesajlaşma
Bir çok tabletin aksine 3G donanımlı Galaxy Note 10.1 sesli ve görüntülü aramalar yapabilmekte bunun yanında mesaj gönderebilmekte. Kullanıcılar tablette konumlandırılan mikron ve hoparlör yardımıyla, mikrofonlu kablolu kulaklık ve Bluetooth kulaklık ile sesli ve görüntülü aramaları gerçekleştirebilmekte.
Bir arama esnasında kullanıcılar çağrı bekletme ve başka bir çağrı ekleme işlemlerini aynı anda yapabiliyorken bunların yanında tuş takımını da kullanabilir. Galaxy Note 10.1 için hoparlör test sonuçları diğer tabletlerle karşılaştırılmış.
Mesajlaşma uygulaması telefon rehberine oldukça benzemekte. Sol bölümde kişiler yer alırken sağ bölümde ise konuşmalar yer almakta. Mesaja herhangi bir içerik eklendiğinde kısa mesaj otomatik olarak MMS oluyor.
Mükemmel Görünümlü Müzik Çalar
Galaxy Note 10.1, Android’in stok uygulamasını TouchWiz arayüzü ile daha işlev hale getiriyor. Şarkıları albüm, sanatçı, tür, klasörler, besteci ve yılına göre sıralayabiliyoruz. Müzik çalma listesi oldukça etkin, en çok çalınan ve en son eklenen listeleri otomatik olarak oluşturuyor. Geniş bir müzik koleksiyonuna sahip kullanıcılar için takdir edilecek bir arama seçeneği oluşturulmuş. Sağ üst köşede yer alan büyüteç simgesine tıklayarak aktif hale getiriliyor.
Çeşitli ayarlamaların yapıldığı ses efektler yer alırken arka planda da müzik çalınabildiğini hatırlatalım.
Oldukça Büyük Bir Video Oynatıcı
Android için özel bir video oynatıcısı yok ancak Samsung bu noktas kendi sunduğu video oynatıcısı ile iyi bir deneyim sunmaktadır. Yine Pşay Store’da faklı bir çok alternatif olduğunu da hatırlatalım.
Galaxy Note 10.1, DivX / XviD / MKV dosyalarını destekler. Hatta yüksek çözünürlüklü videoları sorunsuz işlemekte. Altyazılar da mevcuttur ve zengin codec desteği sunmakta.
Kamera
Galaxy Note 10.1, LED Flaşlı 5mp arka kameraya ve görüntülü aramalar için 1.9mp ön kameraya sahip. Arka kamera ile 720p video kaydı gerçekleştirilebilmekte. Daha önce Galaxy S serisi akıllı telefonlar karşımıza çıkan kamera menüsü burada da karşımıza çıkmakta. Tabi sunulan kamera ayarlamaları farklılık göstermektedir. Karikatür modun yanı sıra Galaxy S III’te yer alan Buddy Share özelliği ve bir çok çekim modu bulunmakta.
iPad 3 ve LG Optimus Pad ile kıyaslanan çekimlere aşağıda göz atabilirsiniz.
 
Zengin Bağlantı
3G özellikli Note 10.1, 21 Mbps HSDPA ve 5.76 Mbps HSUPA kadar yükleme hızı sunmakta. A / b / g / n Wi-Fi desteği 2.4GHz ve 5GHz hem bant uyumluluğun yanı sıra Wi-Fi Direct ve DLNA desteği de mevcuttur. 16/32/64GB dahili hafızanın yanı sıra microSD kart desteği de sunulmakta.
Doğal olarak, Samsung Galaxy Not 10.1 USB-on-the-go desteği sunmakta ama bunun için bir adaptör satın almanız gerekecektir. Kart okuyucu, USB flash sürücüler ve diğer uyumlu cihazlara bağlamak ve dosya yöneticisi aracılığıyla içeriklere erişebilirsiniz. Fare ve klavyelerinde desteklendiğini belirtelim.
Ayrıca bir HDMI adaptörü satın alarak düzenli bir kablo ile HD TV’nize tablet bağlayabilirsiniz. Son olarak Galaxy Not 10.1 NFC bağlantı desteği sunmaktadır.
Organizatör ile Zengin Bir Deneyim
Ajanda uygulamaları iyi bir görüntüleme seçeneği sunmakt. Polaris Office dahil olmak üzere bir çok belge üzerinde çeşitli düzenlemeler yapmak oldukça eğlenceli. Güzel bir kullanıcı arayüzü ve sağlam bir dosya yönetimi barındıran Galaxy Note 10.1’de dosya görüntüleme, Word belgeleri ve Power Point dosyalarında düzenlemeler yapmak oldukça zahmetsiz. Ön yüklü PDF okuyucunun bulunduğu tablette takvim beş farklı seçenekle görüntülenmekte.
Sonuç Olarak
Samsung Galaxy Note 10.1 performans noktasında en güçlü tabletler arasında yer alıyor. RAM belleği ve Multi-Tasking yetenekleri ile farkını ortaya koymaktadır. Sunduğu yazılım desteği ve geliştirilmiş S-Pen kalemi ile kullanıcılara büyük kolaylık sağlamakta.
Ekran çözünürlüğü noktasında ve inç başına düşen piksel sayısında önemli rakiplerinin gerisinde kalan Galaxy Note 10.1, yüksek performans sunan işlemcisi, resim yapma, çizim oluşturma, not alma, ön yüklü gelen uygulamalar ile önemli bir deneyimi kullanıcılara sunmaktadır.

Kaynak

Unknown

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation.

0 yorum:

Yorum Gönder

 

Copyright @ 2013 Android Uygulama Türkiye.YASAL UYARI: Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan yer sağlayıcı olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu nedenle, sitemiz uyar ve kaldır prensibini benimsemiştir.Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, altuntech@gmail.com adresinden bize ulaşabilirler. Şikayet üzerine ihlal olduğu düşünülen içerikler incelenip sitemizden kaldırılacaktır.Altuntech

Tema için teşekkürler Templateism | MyBloggerLab